Které fazolové klíčky jsou vhodné ke konzumaci

Rostlinné klíčky mohou významně doplnit náš jídelníček vzhledem k jejich značnému množství prospěšných látek. Ty se navíc uvnitř semen nachází v koncentrované formě a především se jedná o přirozený zdroj, žádný umělý extrakt vyrobený v laboratoři. Některé výhonky však mohou být zdrojem problémů, měli bychom tedy vědět, co do nakličovacích misek vkládat, a které klíčky se skutečně hodí na náš jídelní stůl.
odrůda fazolí nevhodná ke klíčení

Nejsou fazole jako fazole

Klíčení semínek se dnes věnuje spousta zájemců a tak se lidé, kteří s tímto fenoménem začínají, mohou domnívat, že si mohou doma nechat vyklíčit cokoli. Připomeňme si dvě nejčastější chyby při nakličování semínek, které mohou mít i vážný zdravotní dopad:
Semena určená pro sadbu – za socialismu se prodávala semena na sadbu pod obchodním názvem Sempra. V té době však nebyla chemicky ošetřena proti škůdcům takovým způsobem, jako současné výrobky. Tehdy bylo mezi lidmi poměrně rozšířeným zvykem, že se semena na sadbu využívala i pro klíčení a následnou konzumaci. Dnes je však běžným standardem sadbová semena napouštět chemickým roztokem, který může způsobit vážné zdravotní problémy. V žádném případě je tedy nekupujte pro nakličování, a to ani tehdy, budete-li konzumovat pouze samotné klíčky bez jedovatých semen.
směs fazolí mungo, bílých fazolí a čočky

Nejsou fazole jako fazole

Fazole adzuki a mungo versus jiné odrůdy – ke klíčení se hodí celá řada semínek, počínaje těmi nejmenšími, jako je hořčice, řeřicha, brokolice, ředkvička či zelí, přes obiloviny (pšenice, ječmene a ovsa) a konče největšími plody luštěnin – fazolemi hrachem a cizrnou. Luštěniny jsou také jednou z nejatraktivnějších plodin, zvláště hrachové a fazolové klíčky https://www.nakliceno.cz/mungo/ jsou velmi vydatné a výživné, ale pozor! Hrách, čočku a cizrnu lze klíčit bez obav, ale z fazolí jsou jedlé v syrovém stavu pouze odrůdy mungo a adzuki. Vhodné nejsou ani drobné bílé fazolky, protože spolu s ostatními jsou v syrovém stavu jedovaté.

Tento záznam byl publikován v Zboží . Uložit odkaz do záložek.